Thursday, December 15, 2011

Birthday Irfan

Monday, December 12, 2011

Rukun Zakat


Untuk peringatan diri ku....

Rukun Zakat

“Ambillah (sebahagian) dari harta mereka menjadi sedekah, supaya dengannya engkau membersihkan mereka (dari dosa) dan mensucikan mereka (dari akhlak yang buruk), dan doakanlah untuk mereka, kerana sesungguhnya doamu itu menjadi ketenteraman bagi mereka, dan (ingatlah) Allah Maha Mendengar Lagi Maha Mengetahui.” – Surah At-Taubah (ayat 103)

“Dan dirikanlah kamu akan sembahyang serta keluarkanlah zakat dan taatlah kepada Rasul supaya kamu beroleh rahmat”- Surah An-Nur (ayat 56)
“Dan (ingatlah wahai Muhammad), Ketika Kami mengikat perjanjian setia dengan Bani Israil (dengan berfirman): Janganlah kamu menyembah melainkan ALLAH, dan berbuat baiklah kepada kedua ibu-bapa, dan kaum kerabat dan anak-anak yatim, serta orang miskin; dan katakanlah kepada sesama manusia perkataan-perkataan yang baik; dan dirikanlah sembahyang serta berilah zakat. Kemudian kamu berpaling membelakangkan (perjanjian setia kamu itu) kecuali sebahagian kecil daripada kamu dan sememangnya kamu orang yang tidak menghiraukan perjanjian setianya.” - Surah Al-Baqarah (ayat 83)
Dari ayat-ayat di atas, amat jelas tentang kewajipan berzakat dan sesiapa yang mengingkari atau meragui kefarduannya, maka ianya terkeluar dari agama Islam. Sejarah telah membuktikan bahawa Khalifah Abu Bakar telah memerangi orang-orang yang mengingkari membayar zakat. Mereka yang kaya dan berada juga harus menyedari bahawa wujudnya hak orang-orang fakir dan miskin di dalam harta yang mereka miliki.

Saturday, December 3, 2011

ATV di Thumamah Riyadh

Minggu lepas 1 December 2011...dah rancang nak pergi ke Thumamah melepak di sana. Kids as usual suka sangat nak main ATV.. Konon nak pergi pagi2 lagi tapi kids nak join main bola pulak pagi tuu..ermm. So lepas zhuhur je la kami pergi. Subhanallah jalan nak ke sana tu teramat amat la jam so terpaksa berhenti solat asar yang masuk pukul 2.44 petang. Alhamdulilllah kami jumpa port yang okay jugak la untuk kami melepak... Tak nak ambil khemah tu sebab mahal sangat untuk kami sekeluarga...kos dia sehari SAR1000 jugak lah. 


Anak2 mama yang dah sabar menunggu ATV.. Syukur  dapat jugak 2 bijik

YAYYY............................

Riangnya dalam hati.....Ijan tak berapa berani nak bawa sorang2...takpe la sayang..Mama pun risau juga..:)

Bekalan makanan....NASI GORENG KAMPUNG

IMAN N AYAH.........Ayah pun sama naik dengan anak2..Happy jer

Makan time tapi nasi pun cepat sejuk..

HARITH

IRFAN

IJAN N AYAH

IJAN N MAMA

Mama pun nak naik jugak........yay!!!!



Wednesday, November 30, 2011

Hilman.....10 tahun sudah..!!

Wokeyy......12 midnight already..Suprise cake n the present...hahhahaah!! Let's blow the candle!

Heheheheh......Birthday boy's face looks like unsatisfaction with the present..(headphone)....

Haaaaaaaaaaaaa.........this time the face totally different....because he got ......!!

Tadaaaaaaaaaa............this is what I want......IPOD 4..hehhe. Watchaaaaa

Our doas ........jadi la anak yang soleh dan jangan tinggal solat ye sayang!!


Ijan pun dapat headphone satu.......sebok jer...hehhehe

BIRTHDAY CAKE FOR YOU DEAR!!!!!!!!


Tuesday, November 29, 2011

Winter....SEJUK betul...!!!!


Bangun solat subuh tadi...Ya Allah sejuknya terasa...macam dalam peti sejuk jer. Bila winter dah mai ni macam malas je nak keluar dari selimut..cam nak tarik selimut 24 jam kalau boleh..hehehehe.. Kat riyadh ni mmg sejuk sangat kalau nak di bandingkan dengan Makkah, Madinah...sebab sini betul2 kat tengah2 padang pasir. Extremee sejuknya..so Jom enjoy the Winter selagi berada di bumi Riyadh ini...sebab insyaAllah winter ni adalah winter terahir kami di sini.. Tahun depan tak merasa la kami winter cam ni...huhuhuhuuhuhuh...!!!

Monday, November 28, 2011

Pau

Saturday, November 12, 2011

Hajj 1432H.










Tuesday, November 1, 2011

HAPPY 42nd BIRTHDAY SAYANG

Today...genablah usia abang 42 tahun yer. HAPPY BIRTHDAY DEAR!!!
Iman dan ayah waiting for their food...........
Yummy.......for Birthday Boy!!!
Dinner at Italian Restaurant......PIATTO......Riyadh 01112011.....

Saturday, October 29, 2011

Homemade Mocha Milo Ice Blended

Si kenit Ijan tu hari2 kalau boleh nak beli ice blended kat Coffee land sebelah rumah ni... Harga satu bekas pun Sr15..selalunya kena beli 2 bekas la. Hari ni(pagi tadi) mama buatkan la untuk si kenit tu. Tapi kena guna blender biasa jer. Bukan apa...takut rosak la plak blender mama tu. Nanti mama nak blend bawang mama macamana??!?!!!!???... Petang ni mama kena buat lagi sekali. Adussss...rosak la blender mama :(. Kalau tak buat....biasa la dia..MERAJUK lerrrrrr 

YILNIZLAR

Semalam kononnya kami nak pergi makan "fish n chips" kat Riyadh Gallery tapi Subhanallah punyala ramai manusia kat situ macam ulat taik ......heehehe.. Nak cari parking pon susah. Sana penuh..sini penuh..arggghhh..bosan la ramai2 ni. Memang mama tak suka tempat yg ramai orang so kami batalkan niat kami tuu. So fikir punya fikir... Cik abang nak try makan kat restoran kat bekang umah kita orang jer yakni "RESTORAN YILNIZLAR"... tak tau makanan apa pun. So bila masuk je kami tanya la kat salah sorang mamat tu..ni makanan apa??? Di kata makanan lebanese n turkish. So okay jugak la. Memang suka makanan depa ni...esp segala jenia grill men grill ni...heheh. Wokehhh....jom order then makan ehhhh...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...