Sunday, October 25, 2009

BOSTON, MASSACHUSETT...........250909-021009



Dari New York kami naik JET BLUE flight pukul 12 40pm. Sampai Logan International Airport pukul 2 ptg lebih pasal flight delayed. Ada masalah dengan sistem apa tah...tunggu lama jugak dalam flight sebelum take off. Repair la apa yg patut asalkan semua selamat sampai..Syukur Alhamdulillah. We all stayed @ The Back Bay Hotel....very nice hotel n very convenience dengan cik hubby nak pi conference nanti..sebelah dengan John Hancock Conference Centre.

Conferences started on 29 Sept till 1 Oct 09...3 hari je tapi berjalan je lebih...heheheh!! Peluang jangan di tolak...bala jangan di cari. Kami tinggal selama 9 hari 7 malam kat sini. Malam tu kami keluar cari makan tapi hampa....susah sangat nak cari and then kedai pun tutup cepat. At last kami jumpa french fries...jadi la anak2 ya...Esok kita pi makan sedap2 pulak. Kami balik hotel jalan kaki dan menikmati suasana malam yg teramat lah dinginnya.......Balik hotel dan tidur...Esok nak pi ikut kawan ada open house...tak kenal pun sapa..main redah jer...ok..nite..

Second day.......
Bangun pagi, cik abang terus pergi ke concierge untuk menyewa kereta.. Weekend2 ni memang susah sikit nak dapat kereta, tu yang kena cepat pi booking tuu.....Pas tu cik abang call.....Alhamdulillah kita dapat sewa kereta chevrolet..YAY!!!!....begitu semangat sekali......Aku dan anak2 kat bilik dok tunggu kawan kami yang kami kenali melalui Facebook je...Encik Badrul...student Harvard University. Bila sampai kami pun semangat la nak naik kereta...Bila tengok kereta.......Alahai, comelnyer..heheh.....Classic gitu....tapi steady...
Wookeeyyyy...lets go guys....Raya!!!!!!!

Perjalanan kami ke Middleton dianggar mangambil masa dalam satu jam tapi di sebabkan ada accident...jam la jalan hari tuu...takpe sebab kami boleh tengok view puas2.

At last kami pun sampai jugak ke destinasi... Sebenarnya kami segan yang teramat segan tapi dah dia mengajak sungguh2, kami pun pergi la juga. Ramai jugak yang datang. Alhamdulillah aku dapat menyesuaikan diri dengan mereka tapi sebenarnya hanya Allah je yang tahu... Tuan rumah (Kak Zulkarniah)dah tinggal di sana more than 10 years...kawin dengan mat saleh. Dapat jugak kami menikmati hidangan hari raya..macam2 ada...satay,nasi minyak, rendang,nasi impit dan berbagai bagai lagi...
Ini la suasana raya di sana...aku tak pakai baju kurung pun pasal tak sangka langsung nak pi beraya kat sana..........Apa apa pun kami gembira dan terima kasih bebanyak la kerana sudi menerima kami sebagai tetamu pada hari itu.........TQ..TQ....

Kemudian kami meneruskan perjalanan kami ke Kittery Premium Outlets(South Maine)....Shopping time!!!! Dalam perjalanan kami kami menikmati keindahan alam yang tercipta..Kami sempat singgah ke Hampton Beach, New Hampshire.






Saturday, October 24, 2009

BROOKLYN TOUR.......AMERICAN MUSEUM...and CENTRAL PARK.........240909

BROOKLYN TOUR


Masuk hari ke 4 kami di NYC...big Apple. Pagi2 lagi kami keluar dan naik Hop on Hop off bus untuk menjelajah Brooklyn plak.....Weather pun bagus dan agak panas sedikit.... Kami menyeberangi Brooklyn bridge

Dari sini kami boleh nampak view of Manhattan.....New York....city that never sleep.....We enjoyed our view. Tour guide oso very nice....tapi panas la plak..anak2 muka dah muncong semacam jer....bab2 jenjalan macam ni mana la mereka minat..depa tau nak main jer....












Kembali kami NYC...dan kami mengambil teksi dan menuju terus ke AMERICAN MUSEUM and NATIONAL HISTORY.....Museum ni la yang dalam movie Night in the Museum tuu.........Alang2 dah sampai sana..kami pun pergi la ...Yang sebenarnya aku dan hubby tak berapa sangat bab2 museum nih....hheheh...nampak sangat tak suka sejarah.....
.......Kami beli tiket....6 orang = 68usd...mahal tak..ok la tuu. Nak masuk museum ni pun kena check segala benda...takut sangat omputih ni. Aku pun takut jugak kalau ada org bawak bom....hehehe!!! ...BOOMMMM!!!!!!!....Masuk je terus nampak tulang dinasour tuu....asyik2 tengok tulang...errmmm!!

Tengok la gambar kami ni..senget benget di ambil oleh minah saleh tu...Ok la..janji dia nak tolong ambik gambar kami ni..senget pon senget lah......janji ada gambar dengan tulang tu....

Ada jugak gambar etnik kaum Mlaysia kat dalam tu tapi ada ke patut letak gambar orang Senai...telanjang bulat pulak tu...chisss!!! Anak2 yang 4 power rangers tu macam terkejut jer....atau buat buat terkejut..hehehehe.....buat2 malu lagi..ermmmm...rosak rosak!!!!

Ok jugaklah...tapi kami semuanya tengah lapar masa ni...kat luar tu takde makanan halal la plak....Tu yang macam dah lembik kami ni...cuma ayah sorang je yg kuat...dok sibuk snap sana...snap sini....sabar je la...!








Kami keluar dari museum tu dan terus pergi ke Central Park yang berhadapan dengan museum ni....jalan kaki je dah sampai... Cari2 kut ada makanan tapi hampeh..!! Tup tup jumpa la ice cream..boleh la buat lapik perut sementara waktu...baru la kami semua ceria kembali.....taarraaaa!!!!!


CENTRAL PARK

















Memang cantik park nih....dalam movie selalu nampak....esp tengok Enchanted...tenang damai...rindu nak pi taman tasik Shah Alam....selalu bawak anak2 riadah kat sana. Kemudian kami naik beca..2 buah beca... 80Usd...fuhh..mahei sungguh..naik tak sampai pun sejam tapi budak2 tu memang baik dan siap ambikkan gambar kami.....explained tu ini..bagus la jugak. Sampai dihantar kami terus depan pintu hotel.....Tengah tunggu traffic light pun sempat lagi posing...dan haram satu horn pun berbunyi...tak macam kat Saudi...mesti
dah kena lenyek kami semua....huhuhuuu!!!




Tengok mamat mamat ni....sporting betui.....muslim plak tu..bagus2..jumpak lagi ya!!!



Cantik dan damai.......ini la hari terakhir sebelum kami berangkat ke Boston MA esok pagi......rasa macam masa tu tak cukup nak cover semua...InsyaAllah mana la tu satu hari nanti kami sampai lagi ke sini....eh! Pi tempat lain la plak..hehhhe iyer jer.......boleh ya bang!!!!

..........BYE NEW YORK.....till we meet again!!!


Statue Of Liberty.........230909
























Perjalanan kami di teruskan buat hari yg ke 3. Kami menaiki hop on hop off bus dan terus ke jetty
untuk pergi ke Liberty Island...seronok dapat melihat the lady dari dekat...ada sejarah di sebalik lady nih.........

Gini sejarahnya.......
The people of France gave the Statue to the people of the United States over one hundred years ago in recognition of the friendship established during the American Revolution. Over the years, the Statue of Liberty has grown to include freedom and democracy as well as this international friendship......bla...bla...bla...

Kalau nak tau lebih lanjut...bacala kat tenet ya...........search sendiri...hehehehe..!!!!.....

Masa kat Liberty island ni punya la panas....tapi nak bergambar....tak pe la..rentung pun rentung la...Pastu kami jalan sampai kat belakang lady ni.... Kemudian kami menaiki bot semula dan singgah kat Ellis Island....pi melawat Immigration Museum....




HARBOUR CRUISE and TOP OF THE ROCK....220909



Pagi tu kami bangun awal dan terus jalan kaki menuju kedai BEST BUY kat 5th Ave...nak beli camera. Dalam perjalanan kami tu kami ternampak Trump Tower.. Cuaca pun agak mendung dan terpaksa la jalan cepat sikit ke kedai camera tuu....So, belek punya belek..kami angkat satu NIKON D90..jadi la..itu yg kami mampu...pastu kami balik hotel sat nak solat dulu.

Kami keluar balik dan terus menuju ke Times Square naik teksi dan jalan kaki menuju ke Circle Line.....dalam perjalanan tu terjumpa la macam2..dan sempat jugak la posing dengan polis kuda ni...tapi macam sombong je...kepala tak toleh kat camera...chisssssssss!!!!!!!...kuda tu pun bau busuk...Tak pe la...

Beli tiket dan lepak dulu pasal baru pukul 3pm...cruise kami pukul 4pm....sambil tunggu tu kami posing sana sini...


Naik cruise Circle Line dari pier 83 to Liberty Island dan menikmati keindahan NYC dan Manhattan dari Hudson River.......lagi sekali macam dalam mimpi la yang kami dah sampai sini...Syukur dapat melihat keindahan Alam ciptaanMu Ya Allah..... Cuaca pun agak mendung dan sejuk juga.









Kami dibawa mengelilingi Liberty Island dan patah balik ker pier 83...We enjoyed our trip that day......



Tour kami tu dalam satu jam je...so kami cepat2 ambik cab dan terus menuju ke Rockerfellar Centre di 5th Avenue...jalan jam sangat pasal orang balik kerja kut. Kami cadang nak naik atas tu dan boleh tengok sunset laa....Alhamdulillah kami sempat jugak dan sempat makan pon kat tepi jalan tuu....Lapar beb!!

Huh.!!! kenyang perut senang hati..Sampai di puncak Rockerfellar Center kami menikmati keindahan NYC...very nice skyline...Superbb!!! Sebenarnya kami ada 2 pilihan samaada nak naik Empire States Building(ESB) atau Rockerfellar..so we decided naik Rockerfellar pasal boleh nampak fullview ESB dan the whole Central Park... kami naik sampai 67th floor.(Observation deck)...Fuhh!!....What a nice view.......

Rasa romantik dok kat atas tu......ramai jugak orang kat atas..ingatkan macam sikit je pasal tak payah Q langsung. Lama juga kami melepak sampai matahari tidak bercahaya lagi......Pastu kami turun semula dan pergi kedai souvenir utk beli apa yg patuutt....HUh!!....What a hectic day.......jom jalan kaki balik hotel...dekat jer...... Ok...tidur dulu...pasal esok nak pi tempat lain pulak.......ermmm......BYE

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...